Waarom je als atleet best een carbon racefiets koopt

Wanneer je een nieuwe racefiets wil kopen heb je tegenwoordig de keuze uit een aluminium of carbon racefiets. Wat is de beste keuze? Een carbon frame zorgt voor een lichtgewicht fiets, wat voor wedstrijden erg belangrijk is. Maar dat is niet het enige voordeel van carbon. In deze blog leggen we uit waarom een carbon racefiets het overwegen meer dan waard is.

Wat is carbon eigenlijk?

Carbon, ook bekend onder de naam koolstofvezel, is een materiaal dat bestaat uit extreem dunne vezels van koolstof. De vezels hebben doorgaans een dikte van ca. 5-10 micrometer. Ter vergelijking: een mensenhaar is ongeveer 50 micrometer. De vezels worden in elkaar geweven als een soort matten, op elkaar gelegd en versterkt met hars. Zo ontstaat een licht maar zeer stevig materiaal. De manier van weven en de vezel/hars-verhouding kan per carbonsoort verschillen. Ook zijner verschillen in het soort carbon en hars dat in het productieproces wordt gebruikt.

De voordelen van een carbon fiets

Het grote voordeel van carbon is uiteraard het gewicht. Carbon is namelijk extreem licht, maar tegelijkertijd toch sterk. De fiets voelt daardoor stijver aan. Een carbon fiets rijdt hierdoor fijner en sneller dan een fiets met een aluminium frame. Door het carbon voelt het aan alsof elke trap raak is. Een ander voordeel van een frame gemaakt van carbon is dat het niet roest. En in tegenstelling tot andere materialen heeft het geen last van metaalmoeheid.

Wil jij meer info over een carbon racefiets?

Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden met professioneel advies op maat voor het kopen en afstellen van een carbon racefiets. Neem dus snel contact met ons op of kom langs in onze winkel te Rumst.

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!