Derailleur afstellen: zo kan je weer makkelijker schakelen

Of je nu een enthousiaste amateur bent of een ervaren wielrenner, een goed afgestelde derailleur kan het verschil maken tussen een frustrerende rit en eentje waar je van geniet. Daarom geven wij in deze blog een paar tips hoe jij ervoor kan zorgen dat je derailleur goed is afgesteld.

Waarom is afstelling zo belangrijk?

Een goed afgestelde derailleur zorgt ervoor dat je fiets betrouwbaar schakelt tussen verschillende versnellingen zonder dat de ketting overslaat of vastloopt. Dit is niet alleen belangrijk voor je rijcomfort, maar ook voor de levensduur van je fietscomponenten.

Stap-voor-stap afstellen

  1. Controleer de derailleurhanger: Zorg ervoor dat deze recht is. Een kromme hanger kan de uitlijning en het schakelvermogen beïnvloeden.
  2. Stel de limietschroeven af: Deze schroeven bepalen hoe ver je derailleur naar links of rechts kan bewegen. Een correcte afstelling voorkomt dat de ketting van de kleinste of grootste versnelling valt. De H-schroef regelt hoe ver de derailleur naar buiten kan bewegen, richting het kleinste tandwiel op de cassette. Door deze schroef aan te passen, voorkom je dat de ketting te ver naar buiten beweegt en van het kleinste tandwiel afspringt. De L-schroef controleert de binnenste beweging van de derailleur, richting het grootste tandwiel. Een juiste afstelling van deze schroef zorgt ervoor dat de ketting niet voorbij het grootste tandwiel schiet en tussen het wiel en de cassette valt.
  3. Pas de kabelspanning aan: Als je merkt dat het schakelen niet soepel verloopt, kan het nodig zijn om de spanning van de schakelkabel aan te passen. Dit zorgt voor nauwkeuriger schakelen. Dit doe je door naar het kleinste tandwiel te schakelen. Draai de spanningsmoer (vaak een knop of een kleine schroef die je met de hand kan verstellen) tegen de klok in om de kabelspanning te verhogen. Dit helpt als de ketting moeilijk naar een groter tandwiel schakelt. Draai de spanningsmoer met de klok mee om de spanning te verlagen als de ketting moeilijk terugvalt naar een kleiner tandwiel.
  4. Fijnafstelling en testen: Ga na afstelling altijd voor een korte testrit om te ervaren hoe de fiets schakelt. Aanpassingen kunnen nodig zijn tot het schakelen naadloos verloopt.

Extra tips

  • Regelmatig onderhoud: Net zoals je je ketting moet schoonmaken en smeren, is het belangrijk om je derailleur te onderhouden. Dit houdt in dat je deze schoonmaakt en regelmatig controleert op slijtage.
  • Professionele hulp: Als je niet zeker bent van jezelf, kan je altijd een professional raadplegen. Bij Iron Bikes houden we je fiets in topconditie.

Kom langs bij Iron Bikes

Het afstellen van je derailleur hoeft geen ingewikkelde taak te zijn. Met een paar eenvoudige stappen en regelmatig onderhoud kan je ervoor zorgen dat je fiets altijd klaar is voor de volgende rit. Wanneer je dit toch liever overlaat aan professionals kan je bij ons terecht voor verschillende onderhoudsformules. Klik snel door naar onderstaande pagina en maak een afspraak.

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!