De voordelen van fietsen met riemaandrijving 

De fietsketting heeft concurrentie gekregen. Steeds meer fietsen worden voorzien van een riemaandrijving, ook wel belt drive genoemd. En dat is niet voor niets, want een belt drive is onderhoudsvriendelijk en gaat veel langer mee. Maar wat zijn nu precies de voordelen van fietsen met riemaandrijving? 

Wat is riemaandrijving precies?

Bij het fietsen met riemaandrijving maakt men gebruik van een kunststof riem in plaats van een ‘traditionele’ ketting. Doordat een aandrijfriem geen zijdelingse speling heeft, is deze niet te gebruiken in combinatie met een derailleurversnelling. Daarom maken fietsen met een riemaandrijving altijd gebruik van een versnelling in de achternaaf of in de trapas.

De voordelen op een rijtje

Doordat een riem ervoor zorgt dat de kracht die je op de pedalen zet effectief wordt overgebracht naar het achterwiel, heb je snel vaart en verbruik je minder energie. Dit is echter niet het enige voordeel van riemaandrijving:

  1. Hogere snelheid: omdat een riem minder weerstand biedt en deze lichter is dan een ketting fiets je sneller.
  2. Stil: doordat de riem van kunststof is gemaakt, is deze zeer stil in vergelijking met een traditionele ketting.
  3. Onderhoudsvriendelijk: een ketting dien je te smeren en onderhouden zodat er niet teveel vuil op komt dat de ketting aantast. Een fiets met riemaandrijving heeft geen smering nodig. Af en toe met wat water het grove vuil eraf spoelen is voldoende. Een extra voordeel is dat je dus ook niet onder het smeer komt te zitten met een riem.
  4. Gaat langer mee: een riem gaat gemiddeld vier keer zo lang mee als een traditionele ketting. Pas na gemiddeld 20.000 kilometer moet je op zoek naar een vervanger. 

Meer weten over fietsen met riemaandrijving?

Wil je meer weten over fietsen met riemaandrijving? Dan staan onze experts voor je klaar om je te begeleiden met professioneel advies op maat. Neem dus snel contact met ons op of kom langs in onze winkel te Rumst.

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!