Hardlopen en wielrennen: valt dat te combineren?

We krijgen regelmatig de vraag of wielrennen en hardlopen wel samen gaan. Beide sporten hebben een aantal zaken met elkaar gemeen. Het zijn allebei duursporten, je beoefent ze voornamelijk buiten en ze hebben een positieve invloed op je uithoudingsvermogen. Zeker in de winter is het een goed idee om als fietser over te stappen op hardlopen. Wij overtuigen je graag van de voordelen van het combineren van hardlopen en wielrennen.

Gaan hardlopen en wielrennen samen?

Hardlopen en fietsen passen perfect bij elkaar. Je gebruikt ongeveer dezelfde spieren, alleen de coördinatie en bewegingen zijn anders. Bij fietsen train je vooral de voorkant van je bovenbenen, bij hardlopen ook de achterkant. Waar hardlopen vooral een excentrische belasting (stootbeweging) geeft, zorgt wielrennen voor een concentrische beweging (de benen draaien rond). Omdat je je lichaam completer traint, krijg je bovendien ook minder snel last van blessures. Zo raakt je lichaam meer in balans en krijgen zwaar belaste spieren meer tijd om uit te rusten. Uiteraard zorgt de afwisseling er ook voor dat je meer plezier blijft hebben in het sporten.

Hardlopen en wielrennen

Enkele tips uitgelicht

Ben je van plan om je hardloopschoenen aan te trekken? Wij geven je graag nog enkele tips om je op weg te helpen:

  • Bouw vooral rustig op en neem er voldoende tijd voor;
  • Zorg ervoor dat je goede hardloopschoenen koopt;
  • Trek niet teveel laagjes aan, met hardlopen krijg je het al snel (te) warm;
  • Wissel hardlopen en wielrennen telkens met elkaar af;
  • Heb je last van een blessure? Stop dan en ga langs bij je dokter;
  • Doe mee aan wedstrijden, zo blijf je ook in de winter competitief;

Alles voor jouw road to victory!

Verslaafd geraakt aan zowel hardlopen als fietsen? Misschien is een du- of triatlon iets voor jou! Kom dan snel langs bij dé fiets- en triatlonspecialist te Rumst. Wij helpen je graag verder met materiaal en personal training op maat van jouw uitdagingen!

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!