Je MTB of racefiets onderhouden en schoonmaken doe je zo!

Het is niet altijd het leukste klusje, maar wel heel belangrijk: je mountainbike of racefiets onderhouden en schoonmaken! Doorheen het hele jaar vergroot je er niet alleen je fietsplezier mee, maar het verlengt ook de levensduur van je fiets. In de winter is het door de weersomstandigheden  nog belangrijker om je fiets in topconditie te houden. Wij geven je daarom in deze blog een aantal tips zodat je het hele jaar door kan genieten van een goed onderhouden fiets.

Spoel je fiets altijd direct af na een rit

Wil je een fiets goed onderhouden, dan begint dit bij het schoonmaken van de fiets. Wanneer je terugkomt van een rit heb je misschien niet veel zin meer om je fiets nog te kuisen. Toch is dit wel het ideale moment om dit te doen! Zo voorkom je dat viezigheid en vooral zout in de winter zich vastzet op je frame en onderdelen. Spoel je fiets af met een tuinslang of mobiele reiniger. Pas wel op met een hogedrukreiniger! Het lijkt eenvoudig en snel, maar een hogedrukspuit kan het vet uit de lagers wegspuiten door de hoge kracht. Je lagers kunnen dan sneller slijten en je loopt meer kans op roest. Wanneer je fiets heel vies is, doe je er goed aan om hem ook met de hand te wassen. Gebruik hiervoor wat lauwwarm water met een goede fietsreiniger en een zachte borstel of washandschoen.

racefiets onderhouden

Ontvet je ketting en drivetrain

Wanneer je ketting vies is, is het goed om deze te ontvetten. Zo voorkom je schade aan je derailleur en drivetrain. Gebruik hiervoor een kettingreiniger en speciaal gereedschap. Spoel de ontvetter vervolgens met water af. Gebruik alleen speciale reinigers die hiervoor geschikt zijn. Andere producten kunnen je fiets beschadigen. Vergeet ook je drivetrain niet schoon te maken, anders is je ketting snel weer vies. Doe dit met een smalle borstel. Haal daarbij eventueel je wiel uit de fiets.

Wax je frame!

Ben je klaar met het schoonmaken van je fiets? Gebruik dan een polish wax als finishing touch. Daarmee breng je een beschermend laagje aan op je frame. Je fiets ziet er daardoor niet alleen mooier uit, maar het maakt ook de volgende schoonmaakbeurt een pak eenvoudiger. Heb je een fiets met schijfremmen? Zorg er dan voor dat je deze niet met wax insmeert. Controleer vervolgens ook of alle onderdelen nog in orde zijn en niet versleten. Smeer tenslotte je ketting en derailleur en je fiets is weer helemaal klaar voor de volgende ritten.

Laat ons jouw MTB of racefiets onderhouden

Wil jij liever je fiets laten schoonmaken en onderhouden door onze professionals? Of je nu kiest voor onze silver, gold of iron formules, wij leveren jouw fiets steeds af in topconditie! Maak snel een afspraak en kom langs bij Iron Bikes te Rumst.

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!