Waarom kiezen triatleten vaak voor tijdrithelmen?

Tijdrithelmen… Sommige triatleten zweren erbij, andere vinden het net een stapje te ver gaan. Toch zijn Aero helmen onmisbaar voor atleten die op zoek zijn naar ultieme snelheid en zo weinig mogelijk weerstand. Het verschil tussen winnen en verliezen kan immers 1/100 seconde zijn. Maar wat is er nu zo speciaal aan een tijdrithelm en hoeveel tijd win je er daadwerkelijk mee?

Wat zijn tijdrithelmen precies?

Terwijl de conventionele weghelm zich richt op comfort en ventilatie, richt de tijdrithelm zich specifiek op aerodynamica. Het verbeteren van je aerodynamica heeft als voordeel dat je minder wind vangt. Deze verminderde luchtweerstand zorgt er vervolgens voor dat je snellere tijden kan fietsen. Je hebt daarbij twee soorten Aero-helmen: met punt (de bekende druppelvorm) en zonder punt. De klassieke versie van de tijdrithelm heeft een punt aan de achterrand, de zogenaamde staart. Deze helm zorg voor een perfect aerodynamische vorm zolang je je hoofd in de juiste positie houdt. Wanneer je deze echter verkeerd draagt, werkt hij tegengesteld en verlies je al snel tijd. De tweede Aero-helm is er één zonder punt. Hierbij heb je meer bewegingsvrijheid, maar is het voordeel van aerodynamica ook vele malen kleiner.

Hoeveel tijd win je ermee?

Een tijdrithelm is ontworpen en geproduceerd op basis van snelheid. Alles om je snelheid te verbeteren. Naast het minimale gewicht is ook de vorm een belangrijk onderdeel van de helm. De grootste kracht van de tijdrithelm ligt dan ook in zijn vermogen om de weerstand te verminderen. Zo zorgt de vorm ervoor dat de wind zo goed mogelijk om de helm wordt heen geleid. Een tijdrit- of triatlonhelm met vizier zorgt voor een nog lagere luchtweerstand. Professionele atleten besparen zo over een afstand van 40 kilometer gemiddeld 40 seconden, mits een constante en perfecte houding. Maar uiteraard hangt dit af van persoon tot persoon. Feit blijft wel dat je je prestatie een pak kan verbeteren met een tijdrithelm!

Ben jij op zoek naar een goede Aero-helm?

Of je nu kiest voor een druppelvormig model met een staart of een moderne Aero-helm met een afgeronde vorm, bij ons kies je uit tal van diverse modellen en vormen van de merken Abus, Giro en Lazer. Onze experts staan bovendien voor je klaar om je te begeleiden met professioneel advies op maat. Neem dus snel contact met ons op of kom langs in onze winkel te Rumst.

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!