Victor Campenaerts te gast bij Iron Bikes

Woensdag 26 oktober hadden wij de enige echte Victor Campenaerts te gast. Het was een ontzettend fijne avond met een leuke babbel en een paar zeer interessante inzichten! We delen graag enkele inzichten die ook voor jou nuttig kunnen zijn.

De relatie met voeding

Victor gaf eerlijk toe dat hij zich de afgelopen jaren liet meeslepen in de drang naar een zo laag mogelijk vetpercentage. Een drang waar veel topsporters mee te kampen hebben. Zijn zoektocht naar dat lage vetpercentage leidde tot extreme resultaten, maar ook tot grote schommelingen met pieken en dalen.

Victor tracht nu zo gezond mogelijk te eten, zonder de extremen op te zoeken. Af en toe een extra portie kan geen kwaad. Hij merkt nu dan ook betere resultaten: een constant laag vetpercentage en hij voelt zich veel beter. Zelfs buiten het seizoen blijft zijn vetpercentage constant. Dat zorgt voor mentale rust en betere resultaten!

Soorten voedselverbranders

Over voeding wist Victor ons nog iets interessants te vertellen. Er is zowel online als offline enorm veel informatie over voeding te vinden, en iedereen beweert iets anders. Het kan moeilijk zijn om de juiste inzichten uit die overload aan informatie te halen. De ene zegt dat je zo weinig mogelijk suikers moet eten om je vetverbranding te stimuleren, terwijl de andere zegt dat je tijdens een training net veel suikers moet eten om je lichaam te laten wennen aan het verbranden van die suikers. Victor deelde zijn kijk op dat hele gebeuren.  

Er zijn twee soorten sporters: enerzijds suikerverbranders en anderzijds vetverbranders. Beide soorten sporters kunnen hun suikerverbranding én vetverbranding optimaliseren, maar ze zullen elk op hun eigen limieten botsen. Zo zal een suikerverbrander nooit uitblinken in zijn vetverbranding en een vetverbrander altijd gelimiteerd worden in zijn suikerverbranding. Weten welke verbrander jij bent en daar je sterktes uithalen, is de boodschap. Zoek dus zeker individuele begeleiding en persoonlijk advies op!

Mechanische efficiëntie

In Dwars door Vlaanderen kon je afgelopen jaar zien dat Victor met een gigantisch verzet reed – een 58 vooraan! Ook in tijdritten zagen we dat fenomeen al meermaals terugkeren. Hoe komt dat nu juist? Het antwoord zit in de efficiëntie. Tegenwoordig zijn snelheden van 50 à 60 km/u geen uitzondering meer in het profpeloton. Dat maakt dat de profrenners vaak hun ketting helemaal schuin rechts moeten leggen om deze snelheden te halen (vb. 53-11). Ten opzichte van een rechte ketting op een groter tandwiel verlies je efficiëntie door de schuine ligging en de bocht die de ketting maakt rond het kleine tandwiel achteraan. Rijd je met een 58, dan kan je langer op een cassette van 14 kroontjes rijden, wat al snel 2 of 3 Watt verschilt. In een wereld waar het verschil tussen winst en verlies kleiner en kleiner wordt, telt zelfs het kleinste detail! En zeg nu zelf, zomaar 2 à 3 Watt extra krijgen zonder extra te trappen? Slim gezien!

Victor liet op deze toffe avond nogmaals zien dat hij een extreem gedisciplineerd renner is. Ook aan de leuke anekdotes konden we merken dat hij gepassioneerd is door zijn vak. Het leverde hem dit jaar alvast de prachtige overwinning op in de Tour of Leuven, waar hij zeer terecht trots op is!

Wij vonden het zeker een geslaagde avond en kijken met veel goesting uit naar een volgende lezing! Volg onze sociale media goed op en blijf op de hoogte van onze volgende evenementen.

Heb je zelf suggesties voor lezingen? Zit je met prangende vragen die alleen een expert kan beantwoorden? Heb je een idool die je graag eens in levende lijve wil zien? Laat het ons weten! Wij gaan zo snel mogelijk met jouw suggesties aan de slag.  

Sportieve groeten,

Team Iron Bikes
Waar service bovenaan staat!

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!