Kies de juiste fietskleding voor tijdens de winter

De bladeren vallen van de bomen en de temperaturen gaan naar beneden. Kortom, de herfst is volop aan de gang. De lagere temperatuur hoeft echter niet te betekenen dat je je favoriete ritje niet meer buiten kan rijden. In het najaar gaat er immers niets boven trainen in de frisse buitenlucht. Met de juiste herfst en winter fietskleding ben jij goed beschermd tegen elke temperatuur en fiets je zelfs nog buiten wanneer de temperatuur het vriespunt bereikt.

Warm én droog blijven dankzij het ‘laagjessysteem’

Als het koud wordt heb je misschien de neiging om dikke warme kleding aan te trekken, maar als je je gaat inspannen is dat écht geen goed idee. De perfecte fietskleding in de winter bestaat uit drie lagen. Het zogenaamde 3-lagensysteem. Met deze lagen blijf je warm, voer je transpiratie af en hou je kou en vocht buiten. Hiervoor is het uiteraard wel belangrijk dat je de juiste kledingstukken en materialen kiest.

Laag 1: de vochtafvoerende basislaag

Dit is de laag die je direct op de huid draagt. Het is van belang dat deze laag dun is, ademt en goed je zweet kan afvoeren. Kijk daarom naar een goed passend shirt met lange mouwen gemaakt van merinowol of synthetisch materiaal. Deze stoffen hebben als eigenschap dat ze vocht goed kunnen afvoeren en dat ze snel drogen. Dit helpt om energie te besparen.

Fietskleding-winter

Laag 2: de isolatielaag

De middenlaag is de zogenaamde ‘isolatielaag’. Hoe kouder het buiten is, des te dikker deze tussenlaag. Check altijd het ademend vermogen, want ook de tweede laag moet vocht kunnen afvoeren. Ook hier kan je best kiezen voor synthetische (polyester) stoffen en merinowol. 

Laag 3: de buitenlaag

De buitenlaag is van essentieel belang om je te beschermen tegen de weerselementen. Denk hierbij aan wind, regen of zelfs hagel of sneeuw. Als fietser kan je dan best kiezen tussen een combinatie van winddicht en waterafstotend of winddicht en waterdicht. Probeer een licht maar stevig jack te vinden dat goed past bij je lichaamstype. Net zoals bij de basis- en middenlaag is het opnieuw van belang dat de buitenlaag goed ademt en zweet afvoert. Merken als Castelli, Gobik en Agu hebben een uitgebreide collectie waarin je zeker de perfecte kleding voor jou vindt.

Waar je nog op moet letten

Ook je handen en voeten zijn zeer gevoelig voor kou op de fiets. Deze worden blootgesteld aan de temperatuur en de wind, maar ze zijn minder actief dan de benen en het bovenlichaam. Goede hand- en overschoenen zijn dan ook een must. 

Zorg er daarnaast voor dat welke kleding je ook kiest, je goed opvalt voor het andere verkeer. Zeker tijdens de winter zijn de dagen korter en donkerder dan in de lente en zomer. Hou hier dus altijd rekening mee!

Meer informatie over de juiste fietskleding tijdens de winter

Wil je de perfecte fietskleding kopen zodat jij ook in de winter je favoriete tocht kan rijden? Dan staan onze experts voor je klaar om je te begeleiden met professioneel advies op maat. Neem dus snel contact met ons op of kom langs in onze winkel te Rumst.

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!