Waarom scheren wielrenners hun benen?

De zomer is begonnen en de bib shorts zijn al even uit de kast gehaald. Zeker als wielrenner is het de hoogste tijd om je gespierde kuiten aan de wereld te tonen! Maar waarom scheren wielrenners hun benen? Wij maken voor eens en voor altijd komaf met de mythes die de ronde doen over dit onderwerp en leggen je uit waarom het wel degelijk nut heeft om als (prof)wielrenner je benen te scheren.

Verzorging bij valpartijen

De belangrijkste reden is misschien wel dat het bij een eventuele valpartij makkelijker is om de (schaaf)wonden te verzorgen. Haren verkleven met bloed en wondvocht. Ook blijven vuil, zand en steentjes makkelijker plakken aan behaarde benen. Een schaafwond zal sneller genezen als de huid geschoren is vóór de valpartij. 

Voor een betere aerodynamica(?)

In een sport waar jaarlijks vele euro’s gespendeerd worden aan aerodynamische fietsen, tenues en helmen is het niet verwonderlijk dat ook het scheren van de benen ter sprake komt om sneller te kunnen fietsen. Omdat ongeveer 60 tot 70 % van de luchtweerstand veroorzaakt wordt door de wielrenner zelf, is glad scheren theoretisch een mogelijkheid om die weerstand te beperken. In de praktijk is er echter geen wetenschappelijk bewijs dat het scheren van je benen daadwerkelijk zorgt voor extra snelheid. 

Waarom scheren wielrenners hun benen

Een ontspannen massage? Scheer je benen!

Geschoren benen zorgen voor een fijnere massage. Vooral voor profs is dit een belangrijke reden, want als je elke avond op de massagebank ligt is het voor jou en je masseur geen pretje als je behaarde benen hebt. Het is niet meteen ontspannend als er door de masserende handen telkens aan de haren getrokken wordt. Daarnaast glijdt je huid beter zonder haar en is er ook minder massageolie nodig. 

Het zit tussen de oren

Het oog wil ook wat… Daar waar de profs daadwerkelijk baat hebben bij geschoren benen, scheren de meeste recreatieve wielrenners hun benen om er ‘gesoigneerd’ uit te zien. Een wielrenner met kale benen ziet er verzorgder, professioneler en sneller uit dan een wielrenner met veel haar op de benen. Zie je de aders staan? Dan sta je ‘scherp’. Als je op fietsvakantie bent geweest in Lanzarote is het zonde om die bruine benen niet te showen. Heb je geen bruine benen? Dan zorgt een beetje olie op de kuiten voor wat extra glans. 

Waarom scheren wielrenners hun benen?

Er zijn dus verschillende redenen waarom je je benen zou scheren. Maar of je nu wel of niet voor gladde benen gaat, gesoigneerd de weg op gaan doe je sowieso met een fiets van een topmerk als BMC, Bianchi of Argon. Kom dus zeker langs in onze winkel te Rumst. Wij laten je graag verschillende fietsen zien, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!