Bikefitting: verschillen tussen koersfiets, MTB en gravelbike

Of je nu op asfalt raast, door de modder ploegt of over grindpaden glijdt, hoe je op je fiets zit, maakt een wereld van verschil. Bikefitting is dan ook essentieel om optimaal te kunnen presteren en blessures te voorkomen, zowel op de weg, offroad als op gemengd terrein. Maar hoe verschilt dat nu precies tussen je flitsende koersfiets, je robuuste mountainbike en die avontuurlijke gravelbike? Laten we de rit wat boeiender maken en dit mysterie ontrafelen. 

Koersfiets

Bij een koersfiets draait alles om aerodynamica en pure snelheid. Je zitpositie? Laag en gestrekt, met het stuur onder de zadelhoogte. Comfort is belangrijk, maar wordt vaak deels opgeofferd voor de winst in snelheid. De zadelpositie wordt afgesteld voor optimale krachtoverbrenging naar de pedalen, terwijl de stuurpositie wordt aangepast voor stuurprecisie en controle bij hoge snelheden. 

Copyright Jamie Neirynck

Mountainbike

Mountainbiken, dat is de ruigste trails bedwingen! Je zitpositie hier is meer rechtop, klaar om elk technisch stukje terrein te tackelen. Het is een wereld waarin je zwaartepunt en wendbaarheid koning zijn. Je zadel? Soms laag, voor die wilde afdalingen. De breedte en vorm van het stuur, evenals de stand van de rem- en schakelhendels, zijn cruciaal voor effectieve bediening en comfort, vooral tijdens lange ritten of op ruw terrein. 

Gravelbike

De gravelbike is de coole, veelzijdige neef in de fietsfamilie. Gravelbikes zijn ontworpen voor gemengd terrein, dus ze combineren elementen van beide disciplines. Je zitpositie is een mooie balans: recht genoeg voor comfort, maar toch aerodynamisch voor die open stukken asfalt. Je materiaalkeuze? Net zo gevarieerd als je avonturen.

Ga voor een bikefitting van Iron Bikes

Of je nu voor een koersfiets, MTB of gravelbike gaat, een bikefitting is een waardevolle investering. Het is de sleutel tot een epische rit. Ons team van experts weet precies waar op te letten bij het perfect afstemmen van je fiets op jouw lichaam en rijstijl. Neem dus snel contact op of maak een afspraak. Wij helpen je graag verder.

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!