Zwemmen in open water – 4 tips om beter te presteren

Zwemmen in open water kan weleens voor wat stress zorgen bij triatleten. Er zwemmen andere sporters om je heen en er is geen lijn om te volgen zoals in het zwembad. Toch kan je met een beetje oefening en wat tips al een stuk zekerder het water in gaan en ook nog eens sneller het water uit zijn. Wij hebben daarom 4 tips op een rijtje gezet die jou helpen je zwemprestaties in het open water te verbeteren.

Een goede training is het halve werk

Hoe meer ervaring je opdoet in het open water, hoe meer je je als een vis in het water zal voelen. Oefenen met zwemmen in open water blijft dan ook de beste manier om je prestaties in een wedstrijd te verbeteren. Tijdens een training is het aan te raden om, naast je techniek, ook je oriëntatie te perfectioneren. Focus je hiervoor op een bepaald punt en zwem zo recht mogelijk. Zo dwing je jezelf om tijdens het zwemmen om je heen te blijven kijken, net zoals dat in een wedstrijd zal moeten. Als je om de acht tot twaalf slagen een blik vooruit werpt, zou dat voldoende moeten zijn om je goed te kunnen oriënteren.

Ga voor een passende wetsuit

Een wetsuit houdt je niet alleen warm, het zorgt ook voor drijfvermogen. Hierdoor lig je rechter in het water en heb je minder last van weerstand in het water. Precies wat je nodig hebt wanneer je je prestaties wil verbeteren! De juiste triatlon wetsuit kiezen is echter niet eenvoudig. Je keuze baseer je best op jouw ervarings- en vaardigheidsniveau. Uiteraard is het daarbij van belang dat je je goed laat adviseren bij je keuze. Als je geen wetsuit hebt en je wil toch graag in open water trainen voor een wedstrijd, bestaat ook de mogelijkheid om er één te huren.

Zwemmen in open water

…en een goede zwembril

Uiteraard mag ook een zwembril niet ontbreken. De keuze van de ideale zwembril laat je best afhangen van de weersomstandigheden. Kies op een bewolkte of regenachtige dag voor een bril met heldere, lichtblauwe lenzen. Tijdens een heldere en zonnige dag zijn gespiegelde lenzen dan weer de beste keuze. Zorg er dus voor dat je altijd de juist zwembril bij je hebt.

Zwem op je eigen ritme

De laatste tip die we meegeven is misschien wel de belangrijkste. Zwem op je eigen tempo. Ga niet te snel van start en zorg dat jij je comfortabel voelt bij het ritme dat je kiest. Ook is het slim om aan de buitenkant van de groep te zwemmen. Zo heb je minder last van de chaos en het gewoel van de andere atleten.

Meer informatie over wetsuits en accessoires

Wil je meer informatie over de aankoop of verhuur van wetsuits of -accessoires? Dan staan onze experts voor je klaar om je te begeleiden met professioneel advies op maat. Neem dus snel contact met ons op of kom langs in onze winkel te Rumst.

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!