De voordelen van klikpedalen op een rijtje

Zoals je in onze vorige blog hebt kunnen lezen, is de keuze van je fietsschoenen heel belangrijk. Maar er is meer dan alleen de schoen. Zo is het ook van belang om de juiste pedalen te kiezen! Vroeger reden  de meeste wielrenners met toeclips, pedalen waarbij je je voet vastmaakt met een riem. Tegenwoordig rijden vrijwel alle wielrenners met klikpedalen. Maar waarom is dat? En wat zijn nu precies de voordelen van deze klikpedalen?

Hoe het allemaal begon

In 1984 werden door het merk Look de eerste klikpedalen op de markt gebracht. Het profpeloton zag al snel de voordelen in van dit systeem ten opzichte van de standaard toeclips. Ook bij de amateurs en wielertoeristen was de keuze snel gemaakt. Shimano volgde in 1990 met de SPD-pedalen. Dit kliksysteem leek veel op het systeem dat je nu bij de mountainbike pedalen ziet. Tegenwoordig zijn er tal van systemen verkrijgbaar. Denk daarbij aan merken als Speedplay, Crankbrother en Time.

Wat zijn nu precies de voordelen van klikpedalen?

Zoals de naam al doet vermoeden zijn bij klikpedalen je schoenen vastgeklikt aan de pedalen. Hierdoor kan je zowel een duwende als trekkende beweging maken met je voet. Zo maak je efficiëntere omwentelingen met je voet waardoor de krachtoverbrenging beter is. Kort gezegd verlies je dus minder kracht. Je kan daardoor meer energie overdragen en zo meer snelheid creëren. Deze manier van fietsen maakt ook een cirkelvormige pedaalslag mogelijk. Hierdoor kan je vlotter fietsen met een hogere cadans, en raak je minder snel vermoeid.

Doordat je voet vastzit aan de pedaal zal de positie van je voet op de pedaal altijd optimaal blijven. Het komt er dus op neer dat je met klikpedalen sneller en optimaler kan fietsen en dat zorgt voor een betere tijd op de klokken. Verder voorkomt het systeem ook blessures. Want als je vastgeklikt bent, heb je minder kans om met je voeten van de pedalen af te glijden. Wel zo veilig bij een sprint!

Welk systeem kies ik?

Zoals hierboven al genoemd zijn er vandaag de dag tal van verschillende merken op de markt te verkrijgen. Elk systeem heeft daarbij zijn eigen voor- en nadelen. Wil je graag weten welk systeem het best bij je past? Kom dan langs in onze winkel te Rumst. Wij hebben een ruim en divers aanbod klikpedalen en adviseren je graag in het maken van een weloverwogen keuze.

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!