Terugroepactie Shimano Ultegra en Dura-Ace 11-speed crankstellen

Shimano kondigt een vrijwillige terugroepactie aan voor bepaalde 11-speed crankstellen die zijn geproduceerd van 1 juni 2012 tot 30 juni 2019. Dit besluit komt voort uit meldingen over breuk en/of losraken van enkele crankarmen, wat het risico op ongelukken vergroot.

Waarom heeft Shimano besloten om over te gaan tot deze terugroepactie?

Na ontvangst van meldingen waaruit blijkt dat de buitenste afdekking van de crankarm mogelijk los kan komen van het hoofddeel, heeft Shimano besloten om over te gaan tot een terugroepactie. Dit defect kan leiden tot een potentieel valgevaar voor fietsers. Om de veiligheid te waarborgen, zal Shimano alle betreffende crankstellen laten inspecteren en indien nodig gratis vervangen.

Hoe weet je of jouw crankstel onderdeel is van de terugroepactie?

Het betreft specifiek de Shimano Ultegra FC-6800, Dura-Ace FC-9000, Ultegra FC-R8000, Dura-Ace FC-R9100 en FC-R9100-P 11-speed bonded Hollowtech II race-cranksets in Europa. Niet alle Ultegra- en Dura-Ace-crankstellen hoeven te worden geïnspecteerd. Het betreft alleen cranksets die zijn geproduceerd tussen 1 juni 2012 en 30 juni 2019. Om zeker te weten dat jouw crankstel onderdeel is van de terugroepactie kun je onderstaande stappen volgen.

Zo controleer je of je actie moet ondernemen

Aan de binnenzijde van de crankarm staan een typenummer en een productiecode. Deze gegevens zijn te vinden aan de onderzijde van de crankarm, aan de kant waar het pedaal is bevestigd. Op onderstaande afbeelding zie je in het gele vakje het typenummer en in het blauwe vakje de productiecode.

Als het typenummer op jouw crankarm FC-6800FC-R8000FC-9000FC-R9100 of FC-R9100-P is, dan is het belangrijk om ook de productiecode te controleren. De desbetreffende modellen zijn vóór juli 2019 geproduceerd en hebben de volgende tweeletterige productiecode: KFKGKHKIKJKKKLLALBLCLDLELFLGLHLILJLKLLMAMBMCMDMEMFMGMHMIMJMKMLNANBNCNDNENFNGNHNINJNKNLOAOBOCODOEOFOGOHOIOJOKOLPAPBPCPDPEPFPGPHPIPJPKPLQAQBQCQDQEQFQGQHQIQJQKQLRARBRCRDRE, en RF.

Indien zowel het typenummer als de productiecode overeenkomen met de lijst hierboven, is het van belang de crankset te laten inspecteren.

Zowel het typenummer als de productiecode komen overeen, wat nu?

Komt het typenummer en de productiecode van jouw crankarm voor in bovenstaande lijst? Dan behoort jouw crankarm tot de producten die teruggeroepen worden door Shimano. Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Wij zullen de crankarm kosteloos voor je inspecteren en indien nodig vervangen.

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!