Racefiets afstellen: 4 tips die je op weg helpen

Last van pijntjes of blessures op de racefiets? De houding van je lichaam op de fiets kan je fietsplezier maken of kraken. Een goede afstelling voorkomt blessures, verhoogt je fietscomfort én verbetert je sportieve prestaties. Het is dan ook belangrijk om je zadel en schoenplaatjes op de juiste positie af te stellen en de juiste maat en vorm van je stuur te kiezen. Maar hoe stel je je racefiets goed af en waar let je op bij het kopen van een fiets? Wij helpen je op weg met 4 gouden tips.

1) Kies het frame dat bij jouw lichaam past

Het bepalen van je framemaat is de meest logische eerste stap. Zodra je een racefiets hebt aangeschaft valt hier namelijk niets meer aan te doen. Zorg er dus voor dat je de juiste framemaat hebt. De beste manier om deze te bepalen is een framemaat gebaseerd op je binnenbeenlengte. Zet je blote voeten vijftien centimeter uit elkaar en laat iemand anders de lengte meten tussen je hiel en je kruis. Deze lengte is je binnenbeenlengte. Vermenigvuldig deze vervolgens met 0,68 en rond naar beneden af om de juiste framemaat te bepalen.

2) Bepaal de juiste maat van je stuurpen

Voor het afstellen van het stuur van je racefiets kijk je eerst naar de lengte van je stuurpen. Hoe korter deze is, hoe rechter je zit, hoe langer deze is, hoe dieper je zit. Wanneer je te ver naar voor zit kan het zijn dat je last krijgt aan je rug. Het is dan ook aan te raden om de juiste maat van de stuurpen te bepalen. De maten variëren van 45 mm tot 140 mm. Deze afstand wordt gemeten in het midden van beide montagepunten.

racefiets afstellen

3) De hoogte en breedte van jouw stuur bepalen

Fietssturen bestaan in verschillende breedtes. Streef naar een breedte die overeenkomt met je schouderbreedte. Bij twijfel kan je best voor een maatje breder gaan, waardoor je borst en longen zich openen en je beter kan ademen. Wanneer je het gevoel hebt dat je bovenop de remgrepen voorover leunt, draai je het stuur zo dat de remgrepen iets omhoog komen. Hierdoor zakken je polsen minder door.

4) Je zadel op de juiste hoogte afstellen

De volgende stap bij het racefiets afstellen is de zadelhoogte. Wanneer je zadel te laag staat kunnen je benen zich niet genoeg strekken. Dit kan kniepijn veroorzaken. Als je zadel te hoog staat kan je zitvlak heen en weer schuiven waardoor je zadelpijn kan krijgen. Ook verhoogt het de kans op last aan je onderrug, omdat je wervelkolom steeds heen en weer schuift. Via de volgende stappen kan je jouw zadel afstellen:

  • Ga op je zadel zitten;
  • Positioneer de crank met je voet parallel aan je zitbuis;
  • Zet je hiel op de pedaal;
  • Zorg dat je op je zadel zit zonder dat je jezelf omhoog moet duwen en zonder dat je je been hoeft uit te strekken om bij de pedaal te komen.

Nadat je je zadel op de juiste hoogte hebt afgesteld is het uiteraard ook nog van belang om ervoor te zorgen dat het horizontaal is gemonteerd ter voorkoming van zadelpijn.

Extra tip: racefiets afstellen overlaten aan de experts van Iron Bikes

Uiteraard is het afstellen van jouw racefiets erg belangrijk. De perfecte, vlakke zithouding leidt immers tot de beste prestaties in wedstrijden en vermindert de kans op blessures en ongemakken. Door een professionele bikefitting bij Iron Bikes te laten doen weet je precies welk framemaat en welk type fiets het beste aansluit bij jouw lichaam. Zo voorkom je blessures én knal je iedereen uit het wiel. Kom dus snel langs in onze winkel te Rumst. Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden met professioneel advies op maat.

Iron Bikes giftcard: dé sportieve attentie bij uitstek!

De Iron Bikes giftcard is leuk om te geven en leuk om te krijgen! Je beslist helemaal zelf het bedrag dat je cadeau wil doen. Dankzij het ruime assortiment, vindt een sportliefhebber bij Iron Bikes altijd een sportief cadeau dat bij hem of haar past!