De afgelopen jaren is de populariteit van tubeless banden flink toegenomen in de wielerwereld. Dat is ook niet zo verwonderlijk, aangezien het rijden op tubeless banden een aantal voordelen met zich meebrengt ten opzichte van traditionele banden. Wij leggen daarom in deze blog uit wat tubeless banden zijn en waarom je best hierop overstapt.
Wat zijn tubeless banden?
Eenvoudig gezegd hebben tubeless banden geen binnenband meer nodig. In de fiets- en triatlonwereld zien we deze banden steeds vaker terug. Door de buitenband tegen de rand van de luchtdichte velg op te pompen en met sealant af te dichten houdt de band de lucht vast. Doordat er geen binnenband nodig is hebben de tubeless banden een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een clincher:
- Het risico op lek rijden tijdens een triatlon is een pak minder;
- Je hebt meer grip op de weg;
- Er is verminderde wrijving doordat er geen binnenband aanwezig is;
- Meer rijcomfort door een lagere bandenspanning.
Vaak wordt er gedacht dat het verwisselen van een tubeless band tijdens een rit niet mogelijk is. Niets is echter minder waar. Doordat de sealant in de band kleine lekken dicht zal je sowieso minder snel lek rijden. Mocht het lek toch te groot zijn kan je er, net zoals bij een clincher, een binnenband in monteren en verder rijden.
Tubeless vs tubeless ready
Eenvoudig gezegd is het tubeless wiel direct klaar voor gebruik. Monteer de tubeless band, doe er latex in, pomp hem op en je bent klaar om te fietsen! Tubeless ready wielen zal je eerst nog moeten prepareren voordat je ermee weg kan rijden. Zo zal je speciale tubeless ventielen moeten plaatsen en de velg voorzien van speciaal velglint. Hiermee maak je de velg volledig luchtdicht. Vervolgens kan je pas de tubeless band monteren, er latex in doen en oppompen.
Maak ook de overstap naar tubeless
Wil je meer informatie over tubeless velgen en/of banden? Dan staan onze experts voor je klaar om je te begeleiden met professioneel advies op maat. Neem snel contact met ons op of kom langs in onze winkel te Rumst.